Arnhem 05-12-2012 Het Arnhemse winkelcentrum Kronenburg is na onderzoek binnen 346 winkelcentra verworden tot Schoonste winkelcentrum van Nederland. Het leuke is dat Arnhem ook nog eens op nummer 1 staat als stad met de schoonste winkelcentra. Wethouder Margreet van Gastel krijgt de oorkonde en Paul van Hensbergen die de winkeliers vertegenwoordigd. Rob Geus is hierbij aanwezig. Alle winkeliers ontvangen tevens elk een eigen oorkonde. FOTO: GER LOEFFEN.

 

 Nieuws

Persbericht NederlandSchoon

Schoonste winkelcentrum van Nederland ligt in Arnhem

Publiek wil winkelen zonder zwerfafval, graffiti en sporen van vandalisme

5 december 2012 – Winkelcentrum Kronenburg in Arnhem is verkozen tot schoonste winkelcentrum van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting  Nederland Schoon onder 14.662 bezoekers van 346 winkelcentra in ons land. De gemeente Arnhem viel ook in de prijzen: de hoge beoordeling van alle winkelgebieden in de gemeente zorgt ervoor dat Arnhem op de eerste plaats in het klassement eindigt.

De ‘schoonbeleving’ van het winkelend publiek dat door NederlandSchoon werd ondervraagd, werd voornamelijk beïnvloed door de hoeveelheid zwerfafval die werd waargenomen. Hoe minder zwerfafval er in de winkelcentra werd gezien, hoe hoger de beoordeling. Ook graffiti en sporen van vandalisme waren van invloed op het cijfer dat gegeven werd. Respondenten die een winkelgebied als schoner beoordeelden, ervaren ook meer betrokkenheid van de winkeliers en hulpvaardigheid van andere mensen.

Het effect van schoon Het is belangrijk dat het winkelend publiek een winkelgebied als schoon ervaart, omdat er een direct verband is met de mate waarin men een gebied als prettig en veilig ervaart. En in een prettige en veilige omgeving blijven mensen langer hangen en geven ze meer geld uit.

Opmerkelijk is dat leegstand een negatieve invloed heeft op het gevoel van veiligheid in een winkelgebied. De ondervraagden gaven aan dat ze gebieden met veel leegstand als minder prettig en minder veilig ervaren.

Schoonste winkelcentrum Stad met de schoonste winkelcentra
1. Kronenburg (Arnhem) 1. Arnhem
2. Brouwhorst (Helmond) 2. Zwolle
3. Meerhoven (Eindhoven) 3. Apeldoorn
4. Op de Brouwerij (Enschede) 4. Zoetermeer
5. Van Hoytemastraat (Den Haag) 5. Alkmaar

Over NederlandSchoon
Het doel van Stichting Nederland Schoon is een zichtbaar en merkbaar schoner Nederland. NederlandSchoon wil  de waardering voor een schone omgeving vergroten en het gedrag van de Nederlanders veranderen. Om winkeliers te stimuleren de winkelgebieden in Nederland schoon te houden reikt NederlandSchoon jaarlijks een prijs uit aan het schoonste winkelcentrum.