Nederland Vrouwenpolder 13 november 2015 Kees Breure lanceert Patatje Tegenwind bij windkracht 9 Ideale omstandigheden voor toepasselijk inhaker op NK Tegenwindfietsen Vandaag rond lunchtijd lanceerde Kees Breure het patatje Tegenwind; een patatje geserveerd in de handigste frietzak bij windkracht 7, 8 of zoals vandaag maar liefst windkracht 9. De frietzak heeft een earodynamische vorm, is net wat groter (dus houdt goed vast), heeft een grote windkap aan de voorzijde en is gemaakt van dikker materiaal zodat de friet langer warm blijft. Ideaal voor toeschouwers straks, maar ook voor fietsers die momenteel aan het trainen zijn voor het NK Tegenwindfietsen. Dit evenement gaat nog dit jaar zijn derde editie beleven. Eerder dit jaar kwam de Zeeuwse VVV al met de zogenaamde in- en uit de wind fietsroutes als gevolg van de toenemende populariteit van dit evenement. Met opnieuw een inhaker krijgt dit oer-Hollandse evenement steeds meer karakter. Aerodynamische frietzak De opdruk van de frietzak is afgeleid van een windzak en als je de onderkant van de zak er af knipt -als je de friet op hebt- dan is deze ook bruikbaar als windzak. Hij is geïnspireerd op de stormparaplu die een tijd terug opzien baarde. Kees Breure, snackbarhouder op de kering over de uitvinding: “Ik zie het event al 2 jaar aan me voorbij flitsen. Het is niet alleen afzien is voor de deelnemers, maar ook voor de toeschouwers. En een patatje is dan toch een vorm van beloning. Net als het patatje in de kantine van vroeger. Niks lekkerder dan even bijkomen met een patatje na de wedstrijd. Alleen bij windkracht 7 gaan de normale zakjes fladderen in de wind en koelt het snel af.” Steeds professioneler evenement Voor gedegen advies en slimme tips aan de almaar groeiende groep bikkels die de wind willen trotseren, zocht de organisatie haar toevlucht tot een windtunnel en wetenschappers van de Universiteit Twente. Bestaat er zoiets als aerodynamica op een oerdegelijke herenfiets zonder versnellingen? Is er een ideale zithouding tijdens die twintig minuten dat je je letterlijk het snot voor de ogen fietst tegen windkracht 7? Het antwoord blijkt simpel: nauwelijks tot niet. Zie de windtunneltest op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=esTHm9jO3nE De frietzak is overigens ook in de windtunnel getest. foto: Arie Kievit

Nederland Zeeland Neeltje Jans 6 december 2015 PICO DE JAGER WINNAAR NK TEGENWINDFIETSEN Vandaag vond de derde editie van het NK Tegenwindfietsen plaats op de Zeeuwse Oosterscheldekering. De deelnemers moesten ook dit jaar een frisse windkracht 7, pal tegen, trotseren. De hero•sche winnaar van dit spektakel: Pico de Jager met een tijd van 19:15 min. De sales manager, een geboren zeeuw, maar nu woonachtig in Amsterdam - en broer van de bekende Zeeuwse boer Jan - was hiermee onder andere winnaar van vorig jaar, Wouter Mesker (nu 2e) te snel af. Mathilde Matthijsse won het damesklassement. Deze editie was zwaarder dan de editie van vorig jaar. De wind stond pal tegen, wat resulteerde in tijden die ongeveer een minuut langzamer waren dan vorig jaar. Op een fiets zonder versnellingen en met terugtraprem werd maar liefst 8,5 kilometer afgelegd op deze 'Dutch Mountain'. 200 Hollandse bikkels trotseerden de Oosterscheldekering Ôin hun uppieÕ, 80 mensen deden mee aan de ploegentijdrit. Uiteindelijk wist de Sales manager Pico de Jager uit Amsterdam, met Zeeuwse roots, met een tijd van 19 minuten en 15 seconden als snelste deelnemer over de streep te komen. De tweede plek was voor werktuigbouwkundige Wouter Mesker (19:31). Erik van Lakerveld werd derde. In het vrouwenklassement wist Mathilde Matthijsse zich het best te weren tegen de wind en finishte met een tijd van 21:23. Een tweede plek was er voor Irene Tesink (22:52), derde werd Laura Hak (23.40). De organisatie verwacht dat het een nieuwe traditie wordt. De komende jaren zullen tal van windfanaten, zoals postbodes, moeders met volle fietstassen en jongens op weg naar voetbaltraining, heimelijk trainen voor dat ene moment: het NK Tegenwindfietsen. Mede moeilijk gemaakt door Eneco Hollandse Wind Het NK Tegenwindfietsen wordt georganiseerd door reclamebureau Being There en organisator Shivers. Daarnaast wordt het NKT mede moeilijk gemaakt door Hollandse Wind, dankzij hoofdsponsor Eneco. -Einde bericht- Noot voor de redactie Meer informatie en rechten vrij beeldmateriaal vindt u via de perspagina, bereikbaar via deze link. Mochten er daarbij nog vragen zijn over het NK Tegenwindfietsen of u in contact gebracht willen worden met de winnaars of organisatoren van het NKT, dan kunt u contact opnemen met Edzart Bentinck via 24746698edzart@exprtease.nl of 06 34383309. foto:ARIE KIEVIT

 

 Nieuws

NK Tegenwindfietsen prooi voor Pico de Jager

Samen met Being There deden we de PR voor de derde editie van het NK Tegenwindfietsen. 

Op 2 december kondigen we het aan: ‘We kriehen sturm!’ Dit betekende dat op 6 december het NK Tegenwindfietsen zijn derde editie beleefde. Ook dit jaar mochten 250 windfanaten, postbodes en afgetrainde recreatiefietsers zich op de Oosterscheldekering letterlijk het snot voor de ogen fietsen in de strijd tegen minimaal windkracht 7. Op een gewone fiets met terugtraprem. Als het aan de ambitie van de organisatie ligt, doet iedere rechtgeaarde Nederlander in elk geval één keer in zijn leven mee aan deze oer-Hollandse krachtmeting.

Van testen in de windtunnel tot een groeiend aantal inhakers: met deze derde editie krijgt het evenement steeds meer karakter. Eerder dit jaar kwam de Zeeuwse VVV al met de zogenaamde in-en-uit-de-wind-fietsroutes. En een paar weken geleden lanceerden we samen met Frituur de Helling, niet toevallig gelegen langs het parcours, het Patatje Tegenwind. Dit is een patatje geserveerd in de handigste frietzak voor minimaal windkracht 7. De frietzak heeft een aerodynamische vorm, is net wat groter, heeft een grote windkap aan de voorzijde en is gemaakt van dikker materiaal zodat de friet langer warm blijft.

Onder andere NRC, Trouw, Hart van Nl, De Telegraaf en Met het Oog op Morgen maakten sfeerreportages (op de kering) en media als het 8 uur journaal blijven zich in beeld verbazen over dit nieuwe Hollandse fenomeen.